ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ:

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Τούρκοι ερευνητές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν υπάρχει άδεια μεταφοράς τους στη Βρετανία

Τούρκοι ερευνητές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν υπάρχει άδεια μεταφοράς τους στη Βρετανία.

Τούρκοι ερευνητές εξέτασαν ενδελεχώς όλα τα φιρμάνια του Σουλτάνου τα οποία αφορούσαν τον Λόρδο Έλγιν. Τι καταδεικνύουν τα ευρήματα της μακράς έρευνας των επιστημόνων.
Σε μία αποκάλυψη — βόμβα για την τύχη των <<Μαρμάρων του Παρθενώνα» προχώρησαν Τούρκοι επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν τη νόμιμη μεταφορά των γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η οποία παραχωρήθηκε στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Οι Τούρκοι ερευνητές Ζεϊνέπ Εγκέν και Όρχαν Σακίν παρουσίασαν τα αποτελέσματα μακράς έρευνας για τα επίσημα έγγραφα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα οποία συνδέονται με τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος διατέλεσε πρέσβης της Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη από το 1799 έως το 1803 και μετέφερε έναν τεράστιο αριθμό έργων της αρχαίας ελληνικής τέχνης από την Αθήνα στο Βρετανικό Μουσείο.
Η Ελλάδα διεκδικεί τον επαναπατρισμό αυτών των παράνομα εξαχθέντων έργων, αλλά το Βρετανικό Μουσείο αρνείται την επιστροφή των μαρμάρων, τονίζοντας ότι ο Έλγιν είχε λάβει ειδική άδεια από τον Τούρκο Βεζίρη.
Οι Τούρκοι ερευνητές, ωστόσο, διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό.
Το 1801 φέρεται να εκδόθηκε άδεια στον Έλγιν να επισκεφτεί τη Ρόδο, την Κρήτη και την Αθήνα. Επιπλέον, βρέθηκαν τρία έγγραφα, τα οποία αποτελούσαν άδειες επίσκεψης στη Χίο το 1802 και στην Αθήνα τον Μάρτιο και τον Μάιο του 1802.
«Όλα τα φιρμάνια ήταν γραμμένα σ’ ένα ειδικό βιβλίο. Το περιεχόμενου τους ήταν επίσης γραμμένο σ’ αυτό» υποστήριξε ο Σακίν, ο οποίος απέρριψε τον βρετανικό ισχυρισμό ότι τα έγγραφα του Έλγιν αποτελούσαν άδεια εξαγωγής των Μαρμάρων.

«Πρώτα απ’ όλα, αυτό δεν ήταν φιρμάνι. Ίσως, ήταν ένα προσωπικό γράμμα, αλλά όχι φιρμάνι. Το φιρμάνι θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από τον Σουλτάνο, όχι από τον Πασά. Υπήρχε μόνο άδεια για επίσκεψη» εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός.

«Έχουμε εξετάσει όλα τα επίσημα έγγραφα» έσπευσε να συμπληρώσει ο Σακίν, χωρίς βέβαια να αποκλείει τον εντοπισμό και άλλων εγγράφων στο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, μιλώντας στο Sputnik, επεσήμανε ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν τη μη νομιμότητα της εξαγωγής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Τόνισε, επίσης ότι «Μετά τη σημερινή παρουσίαση, κατανοούμε καλύτερα τη γραφειοκρατία του παλατιού του Σουλτάνου. Και θα γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι το έγγραφο, το οποίο ισχυρίζονται οι Βρετανοί ότι διαθέτουν, δεν αποτελεί φιρμάνι και ότι μόνο ο Σουλτάνος είχε τη δικαιοδοσία για την παραχώρηση άδειας εξαγωγής αρχαιοτήτων».
Η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΦΙΡΜΑΝΙΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.
ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟΥ ΤΟΥ 8ου ΑΙΩΝΑ π.χ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΙΚΟ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ.
"Και μια ευχάριστη είδηση. Το United States Court of Appeals for the Second Circuit στην Νέα Υόρκη αποφάσισε υπέρ της Ελλάδας για την υπόθεση ενός χάλκινου αγάλματος αλόγου του 8ου αιώνα π.Χ.
Ήταν η πρώτη φορά που ένας οίκος δημοπρασιών, συγκεκριμένα ο Sotheby’s, προσέφυγε εναντίον κράτους κατά των αιτιάσεων του για απόδειξη της νόμιμης προέλευσης και κατοχής αρχαιοτήτων.
Το άγαλμα αποτελούσε μερος της συλλογής δυο Νεοϋορκέζων συλλεκτών, του ζεύγους Howard και Saretta Barnet.
Στο διεθνές δίκαιο υφίσταται ο διεθνής εθιμικός κανόνας της κρατικής ασυλίας (ετεροδικία), σύμφωνα με τον οποίο ένα κράτος δεν μπορεί να εναχθεί και να δικαστεί στα δικαστήρια του ξένου forum. Όμως ο κανόνας αυτός δεν είναι απόλυτος. Κάμπτεται σε πράξεις jure gestionis δλδ ιδιωτικού δικαίου.
Η εσωτερική νομοθεσία των ΗΠΑ εφαρμόζει επίσης τον κανόνα της εμπορικής εξαίρεσης. Η Ενότητα 1605(ένα)(2) του νόμου περί ξένων κυριαρχικών ασυλιών (FSIA) προβλέπει ότι ένα ξένο κράτος δεν μπορεί να επικαλεστεί την ασυλία του από τη δικαιοδοσία ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων, εάν η διαφορά βασίζεται σε εμπορικές δραστηριότητες που ασκούνται από αυτό το ξένο κράτος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή διεξάγονται στο εξωτερικό, αλλά έχει επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο οίκος και οι κληρονόμοι της συλλογής υποστήριξαν ότι οι πράξεις της Ελλάδας όσον αφορά την διερεύνηση της απόκτησης του αγάλματος είναι εμπορικές πράξεις.
Όμως το Δικαστήριο δήλωσε ότι είναι πράξεις jure imperii. Συνεπώς καλύπτονται από το προνόμιο της ετεροδικίας. Συγκεκριμένα: Nationalizing property is a distinctly sovereign act. See Nelson, 507 U.S. at 362 (“[L]egislation ... can be performed only by the state acting as such.”); Garb v. Republic of Poland, 440 F.3d 579, 586 (2d Cir. 2006) (“Expropriation is a decidedly sovereign—rather than commercial—activity.”); Alberti v. Empresa Nicaraguense De La Carne, 705 F.2d 250, 254 (7th Cir. 1983) (recognizing that “the nationalization of [property] ... is a quintessential Government act”); see also Petersen, 895 F.3d at 201 (“[A] sovereign’s power of expropriation ... can be vast.”). Just as nationalization or expropriation of property is considered a sovereign activity rather than a commercial “claim of ownership” by the foreign state, so too here Greece is acting in a sovereign capacity by enforcing laws that regulate ownership and export of nationalized artifacts.
Και στο επιχείρημα του οίκου ότι η Ελλάδα έπρεπε να κατάσχει το αντικείμενο ή να το λάβει στην κατοχή της για να θεωρηθεί ως sovereign act (acta jure imperii), το Δικαστήριο απάντησε, και ορθώς, ότι και μόνο η θέσπιση νόμων προστασίας της εθνικής κληρονομιάς από την Ελλάδα επαρκεί για να χαρακτηριστεί η πράξη jure imperii. Και ότι το διεθνές δίκαιο και ο FSIA δεν απαιτούν την εισβολή της Ελλάδας κατά των ΗΠΑ για την απόκτηση του αντικειμένου. [But we think that adopting its patrimony laws and insisting on compliance with those laws is enough to establish that its activity was sovereign rather than commercial. International law and the FSIA do not require a foreign state to invade the United States and to seize disputed property in order to maintain its immunity from suit.]
Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή. Σημαντικότατη η νίκη της Ελλάδας. Με το καλό να επιστρέψει, γιατί τώρα το βάρος της απόδειξης της νόμιμης προέλευσης βρίσκεται στον οίκο."

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙ.

ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Η ΡΟΖΙΤΑ ΣΩΚΟΥ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.




Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ
ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΣ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ - Ε.ΣΥ

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.




ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;
RHODES WEATHER

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΑΝΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ;;??

ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΔΡΑΣΗ;;;??                    Ευάγγελος Ηρακλείδης  ( 18 Αυγούστου 2016 ...

Post Top Ad

Your Ad Spot

ΣΕΛΙΔΕΣ